Messenblok - Olijfhout

Dit magnetische messenblok is op maat gemaakt voor de Olive Serie messenset van Forged. Het Japans gesmeed staal en de olijfhouten handgrepen van de messen bepaalden voor een deel het uiterlijk van het messenblok. De klant had de messenset al en wilde zowel ruimte om de messen te tonen als om het aanzetstaal op te bergen. Samen hebben we gewerkt aan een ontwerp en dat leverde dit unieke messenblok op.

Het messenblok heeft twee olijfhouten delen die gescheiden worden door een stalen kern. Het olijfhout komt uit één grote plank van 75 cm x 35 cm. Ik heb met opzet voor een grote plank gekozen om aan de voorzijde het gespiegelde uiterlijk in het hout te kunnen creëren. De stalen kern volgt aan de bovenzijde de golvende nerven van het hout. De stalen kern is gelast op een massief stalen voet die het messenblok stabiliteit geeft. De stalen voet is bewerkt om dezelfde gesmede uitstraling te hebben als de messenset.

In het olijfhout zijn neodymium magneten verwerkt om een solide grip te hebben op alle messen. In de stalen kern en de twee houten delen is een uitsparing gefreesd die ruimte biedt voor het aanzetstaal. Daarbij komt het aanzetstaal aan de binnenzijde uitsluitend in contact met het hout. 

Met een totale hoogte van ongeveer 32 centimeter en een diepte van 33 centimeter is het een eyecatcher in de keuken.