Eettafel - Hout en Staal

Deze tafel heeft een bijzonder verhaal dat volledig om de poten draait. De poten van de oude eettafel waren namelijk afkomstig van een oude naaimachinetafel. Gietijzer met vormen die enigszins aan de Amsterdamse school deden denken. De opdracht: Maak een nieuwe tafel met poten die in stijl en vorm gebaseerd zijn op de oude poten, maar wel robuust genoeg om een flink tafelblad te dragen. 

Ik heb alle vlakken van de oude poten opgemeten en deze maten digitaal verwerkt in een tekening. Het geheel is opgeschaald en aangepast aan het nieuwe materiaal: massief staal met een dikte van 2 cm x 2 cm. De gezaagde stalen onderdelen zijn vervolgens in een mal gezet en gelast om overal haakse hoeken te creëren. De poten zijn hierdoor in de toekomst ook nog opnieuw te produceren. Na het laswerk zijn de poten en het tafelframe gespoten in de kleur Kastanje.

Op het stalen frame is een tafelblad gemaakt van Tulpenboomhout. Deze houtsoort is erg stabiel, wat erg praktisch is als je het tafelblad gaat verven. Met vier planken in de breedte en zogenaamde breadboard ends aan de uiteinden heeft dit blad een afmeting van ongeveer 210 cm x 95 cm x 4 cm. De uiteinden zorgen ervoor dat het tafelblad mooi vlak blijft.